Assalamualaikum...
mesti korang semua ingat aku nk cerita pasal cara membuat tapai.... maafla, aku ingat2 lupa macamana nk buat... yang aku ingat masa buat tapai dengan pun fadzilah, kukus beras pulut, pas tu letak yis, uli2 sikit, kemudian simpan di dalam suhu bilik.. seingat aku tapai pulut yang aku buat ada la dalam 30 biji, yang jadi separuh jer... hehehehh!!!!!
macam2 pantang yang aku dengar, tak buleh buat masa datang period la, takut2 tapai jadi warna merah.. (eh betul ker?.. ada proved tak?) muka kena senyum la kalau masam tapai jadi masam.. kena duduk dalam bilik.. sorang2 jer buat... org lain takleh nak buat sebab takut tak jadi... macam2 pantang daa... bila kena dengan puan fadzilah, "mana ada cmtu, yang sebenarnyer kita nak buat apa sajer kena bersih"(tiru lenggok suara puan fadzilah... muahahaahh)..... camtu rupanyer.... (korang pernah terfikir tak?.....macam mana student lelaki yang buat? jadik ker?...hhhmmmmmmm.... kejap, aku tengah fikir nih...)
ada kenangan disebalik buat tapai nih... nk dijadikan cerita, bila abah aku tau yang aku ada buat tapai, disuruhnyer la aku buat... pergh!!... berpeluh dengar.. yer la aku pergi story mory kat abah aku, apa lagi abah aku pun suruh ler buat...
aku pun ikut la dalam buku....., kukus pulut, pas tu bila sejuk sikit tambah dengan yis pas tu nak sedap lagi masuk dalam bekas tupperware dan dibungkus dengan kain dan letak bawah katil.... dengan berdebarnyer aku tunggu la tapai tu, ntah jadik ntah kan tidak...
pada keesokkan harinya, aku pun buka la... jeng! jeng! jeng! nak tau jadikker tidak..... haaaa... tungguuuuu......
Masa kat IPP... penyembelihan arnab, puyuh.. itula pertama kali aku memegang puyuh untuk di sembelih.. Ya- Allah...! rasa macam kesian jer puyuh tuh... pasal la aku makan puyuh tuh... isk! isk!isk!.... tu masa nak sembelih la... siap tutup mata tuh.... punya la ngeri.... takut ustaz terpotong jari aku... tapi bila masa makan menda tuh, tak ingat apa dah.. kan main sodap....
sembelih arnab.... saper yang pegang arnab ek? aku tak ingat.... medai.. ko ingat tak? ko pegi baling ekor arnab pada harry, sampai pengsan la budak tu... kecoh la kejap.... ingat ek? heheheeh!... harry!... mana la ko pegi sekarang nih..... rindu aku padamu!....
lepas tu, group aku bagi kat abang Jipang (ala tukang masak tu la... aku tak tau la nama dia...) konon2 expert la.. siap cerita kalau potong arnab nih kena pandai potong, kalau tak keras daging arnab tu... ha yer la.. ikut jer la... masa makan keras jugak daging arnab tuh... ek ele! takleh pakai betul mamat jipang nih....
pensyarah yang ajar kita ni, aku ingat.. puan noraida... betul tak? aku kena ingat balik pensyarah lama kat IPP & IPBL...
oklah.. setakat nih dulu... dah dekat pukul 6 pm... aku nak kemas, nak balik laa..... kalau umur panjang, kita bercerita lagi.... oklah.... babai!...
APIH!
cehh...apis ko masih ingat lagi ekk yg aku lemah semangat..kus semangat....ampeh dak medai tu..dah tau aku ni geli kek arnab tu pi jugak bagi kat aku...pastu yg aku ingat pn noraida tu pegang telinga aku ...sbbb org cakap nak pulihkan semangat org kena tarik telinga...keh..keh...ye ke?
ReplyDelete- Harry-
hehe... K.Liz masih ingat sangat insiden tembikai dan jagung ni. Puas sakan makan jagung rebus dan tembikai kat dalam dorm ramai-ramai satu group... Ingat tak Ida hahaha..
ReplyDeleteNanti, K.Liz postkan gambonya kat sini lol