(INI CERITA SEMLM TAH KENAPA TAKLEH NAK DISIARKAN!)
assalamualaikum...
puas aku tunggu bos aku balik, akhirnyer balik jugak... sekarang 5.30 pm... dalam masa 1/2 jam ini, aku nk cerita pasal buat air kacang soya!... favourite aku tuh.. masa pregnant asyik minum air soya, konon2 nk dptkan anak putih melepak..
ingat lagi tak? bahan2 dia? aku cuba2 ingat la..
BAHAN2
kacang soya 1 kg
gula 800 g
air 9 liter
daun pandan 4 helai
garam 1 sudu teh
cara membuat:
1. kacang soya direndam 4 - 5 jam (seingat aku la, semalaman aku rendam kacang soya tuh)
2. kemudian dikisar dengan air yang telah disukat iaitu 800 g
3. selepas itu diperah menggunakan tangan (tang ni aku lupa, samada perah dengan tangan atau mesin pengisar tuh,... apolah Apih... itu pun tak ingat!)
4. kemudian dimasak di atas dapur Jang lupa! campur dengan garam + gula + daun pandan
5. biarkan ia mendidih (kalau dlm buku masih bahasa lama DIDEH)
6. akhir sekali buleh lah dihidangkan samaada minum panas atau sejuk terpulang lah...
best kan masa buat tuh.. betul2 mencabar kewibawaan aku sebagai seorg wanita (sbb tak penah nk tolong omak didapur, sekarang nih baru tau betapa seronoknye memasak).. besok kalau aku ada masa aku nk cerita pasal buat TAPAI!.. ada kenang disebalik buat tapai nih.. tapi takleh nk challenge Medai.. dia expert memasak... kan medai kan..
apa kata nanti kalau kita jumpa kita buat la sesi memasak.. korang ada lagi tak buku panduan memasak oleh puan Fadzilah? aku masih simpan... sayang nak buang... banyak gunanyer nanti... mana tau lepas nih aku bukak kilang jeruk ker, kilang tapai ker... muahahaha...
idea petang nih, byk ler pulak, sampai macam2 aku nk ceritakan.... tapi takper, esok masih ada.. kalau ada sesapa yang nk kongsi meh ler bersama2...
sepatutnyer aku citer dulu pasal kat IPP, sebelum IPBL.. dh terbalik daa.. tapi takper.... just nk mengimbau kenangan lama...
saper ingat pensyarah yang pakai kasut terompah kayu? saper nama dia eh? ...
oklah... nk dekat pukul 6 petang... besok aku citer lagi pasal yg lain lak ek?...
-bye-
APIH
No comments:
Post a Comment