cara-cara nak buat kuah rojak buah ialah;
bahan-bahan A:
1 botol besar kicap manis kipas udang
1 pek cili boh besar (RM 2.00)
1 botol kecil sos tomato
1 botol kecil petis udang
1kg gula pasir
1/2 kg gula merah
1 sudu kecil garam
1/2 ketul belacan besar (RM 2.00)
air 1 jag (lebih kurang 6 liter)
Bahan B:
tepung jagung 1 senduk besar
kacang tanah 1 kg (digoreng dan di kisar)
Cara-cara:
campur semua bahan A dalam periuk dan kacau sebati di atas api sederhana sehingga mendidih (1/2 jam)
bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan kacau hingga berkilat dan sebati.
agak agak pekat dan sejukkkan.
Lepas tu tunggu hingga suam dan masukkan kacang kisar serta digaul hingga rata.
Pas tu bolehlah makan dengan buah. inilah resipi yang aku selalu praktikkan daripada Puan Fazilah dan aku buat kalau ada orang tempah untuk kenduri ataupun kegunaan sendiri.
Cubalah mesti jadi dan sedap.
Medai.
Yea2!!! Ni harus dicuba ni kekawan..
ReplyDeleteMari kita cuba reramai dan, ceritalah pengalaman korang yang dah cuba buat sos ni, apa feedback orang2 yang makan sos buatan korang... hehehe.. pastu, bolehlah promote dan mana tau dari kecik2 untuk makan sendiri boleh jadi besar untuk keluaran antarabangsa. hehehe. Yer tak Medai?
Okay, Nanti kalau ada masa, akak cuba bagi resepi gulai asam pedas muar. resepi rahsia mak akak hehehe..